Augustpriset 2017

Måndagen den 27 november offentliggjordes årets Augustprisvinnare.

Här är årets vinnare samt motiveringar från juryerna:
(Klicka på titeln för att se om boken finns att låna eller reservera)

Årets svenska skönlitterära bok:

De kommer att drunkna i sina mödrars tårarJohannes Anyuru, Norstedts
Med en originell och ödesmättad dramaturgi skildrar Johannes Anyuru den händelsekedja där samhällsväven i ett samtida och framtida Sverige bryter samman och lämnar öppet för terror och repression. Med poetisk fördröjning gestaltas den individuella utsattheten i en värld med krympande livsutsikter och en uppfordrande undran över verkan av människors handlingar.

Årets svenska fackbok:

Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda NordströmFatima Bremmer, Forum
Ett levande porträtt av en tid och av en person, som var undersökande journalist, äventyrare, barlejon, med en livslång förbjuden kärlek till en annan kvinna. En bok om att skriva och leva till varje pris. 

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Fågeln i mig flyger vart den villSara Lundberg, Mirando Bok 
Vad innebär det att ”få följa sina drömmar”? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I Fågeln i mig flyger vart den vill har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill.

Lilla Augustpriset har tilldelats:

Den röda cykelnSaga Miketinac, Ronneby
Den röda cykeln tillhörde en pojke. Den blev kvar i diket efter olyckan och hittades av en flicka som hade den tills någon hade bråttom till ett livsavgörande möte. Därefter cyklade han som inte fick stanna och hon som fick det. Den röda cykeln binder ihop fyra berättelser om sorg, om glädje, om flykt och om framtidstro. Berättelsen är tidlös, fastän inslag finns som är högaktuella. Metaforerna är spännande. Som läsare vill man veta mer om alla som cyklar på den röda cykeln.  

Här hittar du mer information om Augustpriset.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 29 november 2017