Augustpriset 2011

Svenska Förläggareföreningens tre Augustpriser har delats ut i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Augustpriset

Korparna av Tomas Bannerhed utsågs till Årets svenska skönlitterära bok:

På Undantaget kommer ingen undan sin natur. Vare sig det rör sig om jorden eller genetiken. Det handlar om far och son, om arv och miljö, om fåglar och frihetslängtan. Korparna är en klassisk utvecklingsroman, stadigt rotad i den svenska litteraturtraditionen. Men framförallt är den en roman om naturen i betraktarens öga. Och genom den unge Klas klara blick får vi se den återfödas i all sin obönhörliga storslagenhet: dödlig och frodig, sällsam och magisk. Tomas Bannerhed plöjer helt nya fåror i ordbruket. Vi kan inte annat än förundras över denna rikedom: från rönnbärens färg till rördrommens flykt.

 

 

Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink utsågs till Årets svenska fackbok:

Ur en skatt av obesvarade brev utvinner författaren flera perspektiv på vår historia och vårt samhälle. Den får läsaren att söka svaren på frågan om vad som är rätt och fel i en historia som berör.

 

 

Pojkarna av Jessica Schiefauer utsågs till Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog.

 

 

Kärlekssvetten av Cathrine Bengtsson får Svenska Förläggareföreningens Lilla Augustpris 2011

”Kärlekssvetten” är en känslomässig jordbävning för läsaren. Med den här kraften kan en bästa väns svek drabba en ung människa – så hårt att det präglar hela den fortsatta uppväxten och kanske resten av livet. Den bakomliggande orsaken till huvudpersonens agerande – mammans cancer – antyds skickligt, med små medel. Den försonande vändpunkten i slutet – närheten till lillebrors femåriga kropp – är överraskande, sinnligt fångad, övertygande och lika stark som skildringen av jagberättarens djupa ensamhet.

 

 1. Korparna

  Undertitel: roman
  Av: Bannerhed, Tomas
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Pojkarna

  Av: Schiefauer, Jessica
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Taggar:

Skrivet av: Personalen den 22 november 2011