Äntligen sommar!

Vad ska du göra i sommar? Jobba? Vara ledig? Resa bort, långt eller kort? Ta det lugnt? Eller absolut inte ta det lugnt! Vad än du har planerat så kanske du får lite tid över att spendera med en riktigt bra bok eller film! Här kommer några tips från oss på biblioteken i Sundbyberg.

Blomsteräng

(Klicka på titeln för att se om tipset finns att låna eller reservera)

Tips för vuxna och unga

Filmer från Cineasterna, tips från Fanny

Här kommer några filmtips att kura ihop sig till på regniga sommardagar. Det är gratis att låna två filmer varje vecka via Cineasterna.com om du är medlem i Sundbybergs bibliotek.

Den mystiska filmen Gräns är baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist. Tina har ett sjätte sinne och arbetar som tullpolis. Hon har alltid känt att hon inte passar in, men har försökt anpassa sig till samhällets normer. En dag kliver den udda karaktären Vore av färjan och de märker direkt att de har en hel del gemensamt. Starka känslor väcks och Tina börjar ifrågasätta sitt förflutna. Är hela hennes liv baserat på en lögn? Samtidigt begås hemska brott i hennes närhet och hon undrar vem hon kan lita på... Filmen är stundtals riktigt obehaglig men har också en stor värme. Det kändes som att jag hade sett något helt nytt när jag sett filmen, och det är ovanligt. Gräns är mycket minnesvärd.

Bland män och får är en vacker isländsk filmpärla som handlar om två bröder på landsbygden. Trots att båda arbetar som fårbönder och att de bor grannar är de bittra fiender sedan 40 år tillbaka. Varje år när årets bästa bagge ska koras trappas ilskan upp. Plötsligt börjar en sjukdom spridas bland fåren. Efter många om och men tvingas en av bröderna knacka på den andras dörr… Det är inte mycket som sägs i filmen, men den är otroligt välspelad och rolig. Den slutar på ett oväntat sätt!

X&Y är den omtalade konstnären Anna Odells andra långfilm. Filmen har ett märkligt berättargrepp som gör den intressant. Man får inte veta vad som är dokumentärt och vad som är spelfilm, eller om rentav allt är spelfilm. Det börjar med att Anna Odell pratar med Mikael Persbrant om manliga och kvinnliga identiteter. Hon frågar om han vill ställa upp i ett konst-experiment och Mikael nappar. När de befinner sig i en filmstudio dyker skådespelare upp som gestaltar Anna och Mikaels olika identiteter. Sexuella beteenden undersöks och osäkerheter förs upp till ytan. Det bästa med filmen är alla dråpliga möten som uppstår mellan de mer eller mindre hämmade identiteterna.

Skärgårdstips från Monica

Ska du ut i skärgården?! Passa då på och besök Roland Svensson muséet vid Ramsmora ångbåtsbrygga på Möja. Roland Svensson var konstnär och är kanske mest känd för sina skildringar av Stockholms skärgård, men han har även skildrat andra öar runt om i världen. Vi har flera fina böcker av och om Roland Svensson, den senast utgivna är från 2010 och heter Roland Svensson ömänniskan, skriven av Ulf Sörensson.

Från Roland Svensson muséet. Foto: Monica Jansson
Från Roland Svensson muséet.

En anläggning som öppnade förra året är Sälstationen vid Gålö. Sälstationen var en hemlig militäranläggning där marinen försökte träna sälar att spåra upp främmande ubåtar och minor. Du kan läsa om detta och mycket annat i Skärgårdshus: historia, byggstilar och livsöden av Johan Ahlbom, 2014.

Upplevelser i Stockholms natur – platser, kartor, guider av Erik Hansson, Oliver Karlöf och Vide Ohlin är en annan bok jag gärna vill tipsa om. Den kom ut förra året och är både en guide och en introduktion till naturen i Stockholmsområdet. Det finns många tips om skärgården, men även till naturreservat med fågelsjöar, trolska skogar och annat. Boken har många fina foton och tecknade illustrationer och beskrivningar av de fjärilar, växter och djur som finns att se på respektive område.

I år är det 300 år sedan rysshärjningarna drabbade stora delar av den svenska ostkusten. Under sommaren år 1719 plundrade den ryska flottan kusten från Gävle ner till Norrköping och de var långt in i Stockholms skärgård.  Många blev hemlösa när deras hem brändes ner. Ett stort antal rester finns kvar i naturen efter händelserna och många berättelser. Under sommaren kommer detta att uppmärksammas på olika sätt. I projektet Trehundraårsminnet av Rysshärjningarna år 1719 kommer det att finnas mer information.

Tidigare i år kom även en ny bok om rysshärjningarna: Brända hemman: Roslagen – det ryska anfallet mot Stockholms skärgård av Gunnar Lind. Författaren följer nära vad som hände gårdarna och öarna, men sätter också in angreppet i ett större politiskt sammanhang. En andra volym är under arbete.

Svalkande skräck i sommarvärmen, tips från Elin

Gillar du som jag att känna svalkande kalla kårar längs med ryggen när sommarvärmen trycker på. Här kommer några skräckfavoriter för olika tycke och smak:

Dimma 705847, Pixabay
Människohamn av John Ajvide Lindqvist är en riktigt somrig skräckupplevelse som utspelar sig i Roslagens skärgård. Människorna och miljöerna berör verkligen, även spökena. Varning för att boken kan få dig osugen på att bada.

Finns som bok, e-ljudbok och som lättläst.

Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman är en kort men så klaustrofobiskt otäck berättelse i dagboksform om maktlöshet och isolation med sitt eget psyke. En riktig klassiker i skräcksamanhang och en pionjärskildring av en förlossningspsykos, publicerad första gången 1892.

Finns som e-bok.

Hantverkaren av Sharon Bolton står på deckarhyllan men går det verkligen att tänka sig något läskigare än att bli levande begravd? Det är precis vad den bestialiska mördaren i denna berättelse använder sig av som mordmetod. Hu! Nominerad till Årets bästa deckarroman 2018 av Svenska Deckarakademin

Finns som bok och e-bok.

Yuko av Jenny Milewski är som en japansk skräckfilm i kombination med amerikansk collegefilm, men som bok med handlingen förlagd till Linköping. Gillar du filmer som the Grudge och the Ring kanske denna hårresande skräckis är något för dig.

Finns som bok, e-bok, e-ljudbok och mp3.

spiralsnäcka cocoparisienne, Pixabay
Uzumaki, Spiralerna 1 och Uzumaki, Spiralerna 2 av Junji Ito är två rysliga seriealbum om en by som hemsöks av spiralformen. Spiralerna återkommer överallt i naturen, till och med inne i våra egna huvuden i form av den lilla öronsnäckan. Det blir så oerhört mycket farligare än vad det låter.

Del 1 och Del 2 finns som böcker. 

Styggelsen av Amanda Hellberg inleder serien om klärvoajanta Maja Grå och är den, enligt mig, läskigaste boken i serien som hittills har fyra delar (de följande är mer mysrysliga). Behöver jag säga mer än spökbarn – iskalla kårar! En varning till den som inte kan/vill läsa om utnyttjade barn.

Finns som bok.

Vi har alltid bott på slottet av Shirley Jackson är en underbar gotisk skräckklassiker, publicerad första gången 1962. Mörka hemligheter, arsenik, ett ensligt slott och två morbida systrar. Fantastiskt berättat av Shirley Jackson som även skrivit Hemsökelsen på Hill House.

Finns som bok och e-bok.

Feelgoodtips från Margareta

Sommaren är en tid för återhämtning och här kommer några tips på böcker och en TV-serie som kan skynda på en sådan och som kan få en att må bra.

Jojo Moyes skriver feelgood-romaner och om man vill följa en och samma person i flera böcker så ska man läsa trilogin Livet efter dig, Arvet efter dig och En andra chans. I böckerna får man följa den unga kvinnan Lou Clark på hennes krokiga väg genom livet under några år. Handlingen utspelar sig på landsbygden i England, i London och i New York och miljöskildringarna är riktigt fina. Humor, starka känslor och ett lyckligt slut kännetecknar böckerna.   

Det kan ju komma regniga dagar då en kanske vill kolla på någon bra serie. På Svt Play finns en riktigt välgjord australiensisk sådan. Hemma igen tilldrar sig huvudsakligen i den lilla byn Inverness med godset Ash Park i centrum. Det är slutet av 1950-talet, och följderna av andra världskriget präglar fortfarande samhället. Frågor om fri abort, homosexualitet, religion och politik blandas med romantik, maktkamp och dramatik. De åtta säsongerna med sammanlagt 67 avsnitt kanske räcker hela sommaren? 

Här hittar du Hemma igen: https://www.svtplay.se/hemma-igen 

Inspiration till tågsemester, tips från Johanna

Efter att själv ha testat att tågluffa under våren är jag helt såld på det sättet att resa. Utöver miljösynpunkten så blir transportsträckan en sådan stor del av nöjet med resan då man kan uppleva flera olika länder under samma resa. Och vill man inte resa utomlands finns otroligt mycket att se i detta vårt avlånga land. Jag längtar redan efter att åka iväg igen!

Många har börjat upptäcka tjusningen med tågresor och det har därför nyligen kommit ut flera böcker som kan inspirera inför en kommande semester:

Tågsemester tillkom ur en Facebook-grupp om just tågsemestrande, och boken samlar inspirerande berättelser från olika erfarna tågresenärer som rest ensamma, i grupp, med barn och så vidare. Det finns även faktadelar med det man kan tänkas behöva veta.

Med tåg genom Europa av Anna W. Thorbjörnsson och Marko T. Wramén är skriven av ett par resejournalister, som ibland även tar med sin unga son på resorna. Utöver berättelser från sina tågresor finns här även tips om resmål och bra rutter, samt matnyttiga tips om biljetter och packning.

Amazing train journeys är lite av den ultimata inspirationsboken för tågresenärer. Boken beskriver sextio otroliga tågrutter spridda över hela världen (alla kontinenter förutom Antarktis) med fantastiska bilder och tips om bland annat budgetalternativ och planering.

Högläsningstips och tips för barn och unga

Anna tipsar om böcker med bilder för olika åldrar

Det är härligt med illustrerade böcker tycker jag. De här tre vill jag gärna läsa i sommar:

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting är en historieskildring i serieform som behandlar sex personers vittnesmål om Förintelsen. Från 10-årsåldern och uppåt.

Kattvinden av Helena Öberg och Kristin Lidström är en bildroman som utlovar mystik, minnen från det förflutna och superfina illustrationer. Passar från 12-årsåldern och uppåt.

Från Närmare kommer vi inte av Anneli Furmark
Från Närmare kommer vi inte av Anneli Furmark
Närmare kommer vi inte av Anneli Furmark och Monika Steinholm är en seriebok som är en bearbetning av Steinholms roman med samma namn. Boken utspelar sig under en sommar i norra Norge och verkar kretsa mycket kring oväntad kärlek och andra stora känslor. För tonåringar och äldre.

Den här boken har jag redan läst och jag vill gärna rekommendera fler att göra det:

Jag och alla av Ylva Karlsson och Sara Lundberg är en finstämd och vacker bilderbok där läsaren får möta tio olika barn som befinner sig i olika situationer och bär på olika erfarenheter. Här är bland andra Olivia som åker motorcykel med sin mamma, Musse som ligger på en kos rygg och Hjalmar som åker tåg. Varje barn ges ett uppslag och läsaren får en glimt av hur deras tankar och tillvaro ser ut, innan perspektivet vandrar vidare till nästa barn. Boken passar större barn i bilderboksåldern. Och vuxna.

Sommarläsningstips från Eva

bokomslag den lille prinsen
Boken Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry, att läsa om eller att nu upptäcka som bok. Berättelsen är både filmad och har blivit teater, många gånger om. Den lille prinsen som reser runt bland olika planeter, behandlar så många livsfrågor för både barn och vuxna på ett alldeles eget lysande vis. Läs högt för en barngrupp eller läs själv. En klassiker som berör!

När nyfikenheten är stor eller om du och barn tillsammans vill veta mer om träd. Då är Stefan Castas bok, Sofis Trädexpedition bra att ha till hands. Som läsare får vi följa med myran Sofi på upptäcktsfärd i trädens värld. Boken ger massor av information om svenska träd och varje uppslag innehåller också frågor som går att lösa genom bokens text och att riktigt titta på de fina illustrationerna, av Bo Mossberg. En bok för vetgiriga barn i många åldrar.

Författaren Jesper Tillberg har skrivit mellanåldersboken: Stranden där fladdermössen dör. En spännande, skruvad och allvarlig sommarlovs bok. Huvudpersonen Robin är på Gotland, med sin pappa som forskar om fladdermöss och tillsammans tar de reda på vad i miljön som gör att fladdermössen dör. Förutom spänning, så är det en bra naturskildring och om vänskap över generationer.

bokomslag Upptäck Antikens Grekland
Många är det som reser till Grekland och efter eller inför resan är det kul att få veta mer om ett land hen besöker. Upptäck antikens Grekland sammanställd av Lesley Sims och Conrad Mason är en påhittigt kul. Det här är en rikt illustrerad historisk reseskildring, med många tips för tidsresenären.

Gabriella Sköldenbergs Trettonde sommaren är en ungdomsroman om kusinerna Angelica och Sandra som är födda på samma dag, men med ett års mellanrum. De är tajta vänner, men väldigt olika som personer. Den ena ordentlig och foglig och den andra störig och bråkig. Boken skildrar sommaren när de intar ombytta roller. Hur fungerar de då för varandra och andra runt dem?

Strand, hav och bad, tips från Johanna

För mig är sommaren förknippad med utflykter till stranden, hav och många bad. Även om de ibland blir mer eller mindre lyckade.

Detta är något de här bilderboksfavoriterna kryllar av:

 1. Vi hittar Smulbert

  Av: Adbåge, Emma
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Strandstaden

  Av: Cyrén, Karin
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 3. Koko och Bosse hinner inte!

  Av: Adbåge, Lisen
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
Några fantastiska högläsningspärlor på samma tema är:

 1. Hemliga Myran

  Av: Gottfridsson, Linn
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Snöret, fågeln och jag

  Av: Karlsson, Ellen
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 3. Vi på Saltkråkan

  Av: Lindgren, Astrid
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Parkteatern 2019 Foto: Klara G
Parkteatern 2019. Här hittar du sommarens program.

Här hittar du allt kul som händer i Sundbyberg på sommarlovet.

Är du nyfiken på vilka av årets sommarpratare som finns på biblioteket?

 1. Sommarboken

  Artikel Skrivet av: Elin Sundström

  Läs minst en bok i sommar och var med och tävla om biobiljetter och böcker! För dig som är 6-12 år.

 2. Cineasterna

  Innehåll

  Nu kan du låna strömmande film gratis via biblioteket!

Sommarskoj för barn

 1. Nu börjar Sommarboken!

  Datum lördag 15 juni 2019 – lördag 15 juni 2019
  Plats Signalfabriken (även på andra bibliotek)

  Sommarboken startar med boktipspromenad och sommarpresent.

 2. Molnskådarkurs

  Datum onsdag 19 juni 2019 13:00 - 15:00
  Plats PopUp-biblioteket

  Lär dig mer om moln tillsammans med författaren Linnéa Krylén.

 3. Svärdverkstad

  Datum onsdag 26 juni 2019 13:00 - 14:00
  Plats PopUp-biblioteket

  Vi tillverkar våra egna svärd av kartong.

 4. Totoo trollkarl

  Datum onsdag 3 juli 2019 13:00 - 14:00
  Plats PopUp-biblioteket

  Välkomna på trolleriföreställning på Rissne IP med Totoo trollkarl!