An education

En utbildning är inte alltid vad man tror att den ska vara.

Året är 1961, och i en Londonförort förbereder sig den ambitiösa och brådmogna 16-åringen Jenny för att komma in på universitetet i Oxford. Jenny bor tillsammans med sina föräldrar, och speciellt pappan vill att Jenny ska lyckas i livet och få chanser som han själv aldrig fick. Därför gör han vad han kan för att sporra sin begåvade dotter, och det enda som egentligen kan gå fel är det något knackiga latinet och en pojke vid namn Graham som kärat ner sig i Jenny.

Vad pappan inte räknat med är David Goldman. David är en charmig och världsvan man som en dag räddar Jenny och hennes cello från ett regnväder. Händelsen leder till att David börjar uppvakta Jenny med konserter, besök på klubbar och dyra restauranger. David lyckas till och med charma Jennys föräldrar, som köper alla möjliga och omöjliga förklaringar till olika eskapader.

Förhållandet mellan Jenny och den nästan dubbelt så gamla David utvecklas i snabb fart, och snart är det inte längre lika viktigt med Oxford. För vilken ung kvinna behöver egentligen utbildning när det finns möjlighet till en trygg framtid med en till synes trygg man?

An education är ett drama om att växa upp och hitta sin egen väg i livet, något kanske inte så självklart för en ung kvinna i början av 1960-talet. Jenny spelas av nykomlingen Carey Mulligan, som Oscarnominerades för sin prestation. Även filmen nominerades till Bästa film vid Oscarsgalan 2010.

Filmtrailer

Målgrupp:

Taggar:

den 8 februari 2011