Amelie från Montmartre

Möt Amelie Poulin, en oskyldig och kanske lite naiv 23-åring i Paris som med sin egna känsla för rättvisa bestämmer sig för att hjälpa sina nära och kära. På vägen hittar hon nyckeln till sitt eget liv och kanske också kärlek.

Året är 1997. Amelie arbetar som servitris på caféet ”De två väderkvarnarna” i Montmartre där stammisarna tävlar om att vara mest udda. Berättelsen tar sin början när Amelie av en slump hittar en ovärderlig skatt bakom en lös kakelplatta i badrummet. Skatten består av en gammal ask som innehåller minnen som en liten pojke gömt undan från världen någon gång på 50-talet. Amelie återbördar asken till sin numera vuxne ägare, och när hon ser hans reaktion bestämmer sig Amelie för att från och med nu viga sitt liv åt att hjälpa alla olyckliga människor i sin närvaro utan att de vet om det.

Beslutet leder till en rad av hjälpaktioner och räder som Amelie planerar med stor slughet, till viss del fortfarande kvar i sin barndoms fantasivärld. Vad hon däremot inte kan förutse är att aktionerna ska leda henne mot sina egna drömmar om skönhet och kärlek, ännu mindre att dessa kommer att besannas med en själsfrände i form av en kille med plastpåse som spenderar sin fritid med att leta skräp under fotoautomater runt om i Paris.

Amelie från Montmartre
 

Amelie från Montmartre är ett vackert men också smått skruvat drama om kärlek, lycka och hur svårt det kan vara att finna sin plats i livet. Filmen skapar även sin egen drömska version av Paris, genom gulbrunt färgfilter och med ständigt klingande musik från Montmartre-karusellen. Det är omöjligt att inte leva sig in i Amelies förtrollade fantasivärld.

Målgrupp:

Taggar:

den 8 oktober 2010