Allt som är

Det som slår mig först när jag läser "Allt som är"är att alla berättelserna står på de unga människornas sida. Därifrån viker de inte en centimeter.

Unga människor är i fokus i "Allt som är" (2013, på svenska 2014) av Janne Teller. Boken innehåller åtta noveller. På biblioteket hittas "Allt som är" på ungdomshyllan. Jag kan konstatera att trots att jag är vuxen så talade boken till mig.

För mig handlar den här boken främst om ras, hudfärg och nation och hur det kan vara att flytta till nytt hemland. Berättelserna (alla utom en) är uppbyggda så att en som läsare är mycket nära huvudkaraktären, liksom inuti. De flesta novellerna är i jagform. Överlag är de uppbyggda som ett försvarstal. Det är något som har hänt och huvudpersonen cirkulerar med sina tankar och förståelser kring detta. Berättelserna blir ofta förklaringar av en händelse och vi förstår att det kan finnas fler än ett sätt att förstå vad som hände. Vem eller vad har skulden? Vem gör rätt och vem gör fel? Egentligen. I flera av berättelserna är det något våldsamt som hänt, men det förstår en först mot slutet av novellen. Det gör att det finns en spänning och en drivkraft att läsa vidare. Våldshandlingen är flera gånger utförd av huvudkaraktären.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sofie Samuelsson den 10 september 2014