5 boktips om tid för barn i förskoleåldern

Varför går tiden ibland så långsamt och ibland alldeles för fort? Här är fem fina bilderböcker som hjälper till att få grepp på det där med tid.

Timglas nile, Pixabay

Koko och Bosse hinner inte! av Lisen Adbåge

 Koko och Bosse hinner inte - bokomslag
Koko och Bosse tänker åka till stranden idag. Det är mycket som ska med, matsäck ska packas, badbyxor som de inte hittar, cykel med punka. Det börjar inte bra och Bosse blir mer och mer stressad. Koko däremot tycker det hela är roligt och tycker Bosse är en häst där han galopperar fram. Vid affären får Koko vänta utanför och hinner få en ny vän. Nu blir det barnen som tar över och det hela slutar med picknick på stenen utanför affären och lek hemma hos Koko och Bosse. Lisen Adbåges figurer har sitt alldeles egna uttryck. Det finns fler böcker om Koko och Bosse som visar vardagliga situationer att känna igen sig i och prata om.

Bara fem minuter till av Marta Altés

Bara fem minuter till - bokomslag
Det här är en härlig bilderbok som visar hur olika tid kan upplevas av barn och vuxna. Pappa räv har bråttom och säger att de har fem minuter på sig på morgonen. Samtidigt tycker rävungarna att de har massor av tid och hinner både leka och titta på saker på väg till förskolan. Däremot går en timme på kalaset jättefort för ungarna medan timmen på släktmiddagen går vääääääääldigt låååååååååångsamt. Det är roliga och fina bilder som gör det lätt för barn i förskoleåldern att få ett grepp om det här med tid.

Jättejättebråttom av Ebba Forslind

Jättejättebråttom - bokomslag
Barnet och mamman försover sig. Nu blir det jättejättebråttom och frukost to go. Dagen börjar helt fel med jäkt, missad buss och vikarie och bråkiga barn på förskolan. Barnet gör allt hon kan för att få mamman att stanna. Då händer det oväntade. Mamman kommer på att det blev fel – hon ska inte vara på jobbet när allt kommer omkring. Det är en bilderbok som visar en vardaglig situation där värmen mellan de två till slut övervinner en grå vardag. Språket gör att vi ser de två lite utifrån och distanserat samtidigt som vi kommer dem väldigt nära.

Bråttom bråttom av Iréne Johansson

Bråttom bråttom - bokomslag
Du hittar boken på vår Äppelhylla. Det är en bok som visar på en vardaglig situation där det blir bråttom. Det är få och korta meningar på varje uppslag som också skrivs med TAKK-tecken för att förstärka språket. Bra för den som behöver en enkel text med tydliga bilder. Boken ingår i en serie om Olle & Mia.

Tidenboken av Pernilla Stalfelt

Tidenboken - bokomslag
Avslutningsvis en faktabok för barn som på olika sätt förklarar begreppet tid. Pernilla Stalfelt är känd för sina många fakta- och bilderböcker med färgglada men lite spretiga figurer. Genom ett myller av bilder visar hon hur vi kan se att tiden går. Det kan vara hår och skägg som växer, ett tidtagarur eller en ung och en gammal person bredvid varandra. Roligt och lätt att ta till sig på egen hand eller att använda i samtal med barn. Tidenboken finns även som e-bok.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kristin Andersson den 18 mars 2020