Ny i Sverige?

Ny i Sverige?

Här hittar du information om vad biblioteket erbjuder för dig som är ny i Sverige, och för dig som lär dig svenska. Här har vi även samlat användbara länkar och fria e-böcker på många språk.

På biblioteket

Böcker

På biblioteket finns böcker och annat som kan vara till hjälp för dig som vill lära dig svenska. Här hittar du:

  • ordböcker
  • språkkurser
  • grammatikböcker
  • böcker om samhället
  • lättlästa tidningar
  • lättlästa böcker
  • lättlästa e-böcker och e-ljudböcker

Böcker på många språk - Vi har böcker på fler än 20 språk.

Internationella biblioteket - Hittar du inte böcker på ditt språk? Vi kan låna böcker till dig från internationella biblioteket i Stockholm. Prata med bibliotekspersonalen så hjälper vi dig.

PenPal - den talande pennan - Titta på bilderna, peka med pennan och hör vad sakerna heter. Vi har bilderböcker som talar med hjälp av PenPal - den talande pennan. Fråga oss som jobbar på biblioteket så visar vi.

En äldre man läser på en ipad tillsammans med ett barn

E-böcker

Världens bibliotek - I Världens bibliotek finns gratis e-böcker och e-ljudböcker på albanska, arabiska, assyriska, syrianska, bosniska, kroatiska, serbiska, kurdiska, persiska, dari, polska, somaliska, thailändska, tigrinska, turkiska och ukrainska.

E-böcker från Knigogo - Via Knigogo kan du bland annat ladda hem gratis e-böcker på ukrainska.

Föreningen Stowarzyseniu Osvitoria har efter överenskommelse med med ukrainska förlag gjort 70 barnböcker tillgängliga för gratis nedladdning. Du hittar barnböckerna på ukrainska här.

Två kvinnor sitter tillsammans vid en dator

Språkcafé 

Vill du öva på att prata svenska? Kom på språkcafé på Hallonbergens bibliotek och biblioteket i Signalfabriken!

Läsecirkel

Du som lär dig svenska är välkommen att läsa lättlästa nyheter i Hallonbergens bibliotek!

Vi bjuder på kaffe och te.

Tid: Onsdagar klockan 15.00-16.00

Datum: 16/3 – 27/4

Läxhjälp

Barn och vuxna är välkomna till Hallonbergens bibliotek för att få hjälp med läxan! 

Mottagningscenter 

I Hallonbergens bibliotek finns ett mottagningscenter för dig som är nyanländ i Sundbyberg. Personal från Social- och arbetsmarknadsförvaltningen finns på plats och svarar på frågor.

Datorer och skrivare på biblioteken

På biblioteket kan du använda vårt wifi, boka dator, kopiera, skriva ut och skanna. Du bokar datorerna på plats i biblioteken med ditt lånekort.

Nyheter och tidningar

8 sidor - Nyheter på lätt svenska - Tidningen finns på Hallonbergens bibliotek, biblioteket i Signalfabriken och som webbsida.

PressReader - Nyheter från hela världen - En databas med över 5000 tidningar och tidskrifter från fler än 100 länder. För att använda PressReader behöver du ett bibliotekskort. PressReader finns även som app.

Öva svenska online

SVT Språkplay och UR Språkplay har funnits sen 2016 med språkstöd till 29 språk, ukrainska blir det 30:e.

Lexin - Här hittar du lexikon, bildmaterial och kortare videofilmer på femton minoritetsspråk. Lexin finns även som en app för telefonen. Sök på Lexin i App store eller Google Play.

Språk