Läsa på olika sätt

Läsa på olika sätt

Alla kan inte läsa böcker på samma sätt. Ser eller hör du dåligt? Hoppar bokstäverna när du läser? På biblioteket hjälper vi dig att hitta böcker som du kan läsa på det sätt som passar dig!
 • Lättlästa böcker Lätta böcker finns för alla åldrar, en del har bilder.
   
 • Legimus Du som har svårt att läsa kan få hjälp att skaffa egen nedladdning av talböcker med Legimus. Du som går i grundskolan kontaktar din skolbibliotekarie för att få hjälp med Legimus. Barn och unga som är skrivna i Sundbyberg och går på en friskola kontaktar Hallonbergens bibliotek. Har du rätt till egen nedladdning? Läs mer här: www.legimus.se/100110/vem-far-lana
 • Ljudböcker och e-ljudböcker Inlästa böcker på cd eller MP3. Biblioteket lånar också ut e-ljudböcker, kontakta oss för mer information.

 

På bibliotekets Äppelhylla hittar du också:

Äppellogogtyp

 • Tecken som stöd och TAKK Böcker med vanlig text och bilder på tecken. 
   
 • Teckenspråk Böcker med teckenspråk och böcker för att lära sig teckenspråk.
   
 • Pictogram och bliss Symbolspråk med bilder istället för ord.
   
 • Taktila böcker Böcker man kan känna på med fingrarna.
   
 • Punktskrift och interfolierade böcker Punktskrift läser man med fingrarna. Interfolierade böcker har vanliga bilder och punktskrift på genomskinliga sidor. Lånas in på förfrågan.
   
 • Böcker om och med olika funktionsvariationer för både barn och vuxna.
   

Varför heter det Äppelhylla? - Jo, därför att ett bibliotek som ville göra en fin och trevlig hylla för de här sakerna formade hyllan så att den såg ut om ett äpple!

Läs mer om Äppelhyllor på Barnens bibliotek!

 

Språktåget

Språktågets loggaI Språktåget hittar du böcker för att stimulera barns tal- och språkutveckling genom att träna på ord och språkljud.
Har ditt barn fått en språkbiljett av logopeden visar du den på biblioteket så hjälper vi dig att hitta böcker som passar.
"Alla barn åker med tåget och en del barn behöver stanna lite längre på vissa stationer!"
Språktåget är ett samarbete mellan logoped, regionbibliotek, barnhälsovård och bibliotek. 

Förstagångsföräldrar får ett gåvokort av BVC. Du som bor eller har BVC i Sundbyberg kan hämta en bok till ditt barn på något av biblioteken.
Läs mer om Språktåget hos Regionbibliotek Stockholm.

Språk