Äppelkriget

Hasse & Tages svenska humorklassiker om exploateringen av det fiktiva Änglamark.

I denna svenskaste av klassiker beger vi oss till det vackra Änglamark, en slags fiktiv ställföreträdare för Österlen. Politikerna har drabbats av hybris och vill tjäna pengar genom att exploatera det pittoreska landskapet med en temapark finansierad av det tyska Deutschneyland.

Som tur var finns den äppelodlande familjen Lindberg med de främsta företrädarna Severin och Anna (Hasse Alfredsson och Monica Zetterlund) till för att rädda Änglamark. Familjen Lindberg är stor och hjälpsam, och ungefär halva släkten består av övernaturliga väsen i form av bland annat älvor och jättar.

Filmen är från 1971 och regisserades av Tage Danielsson. Handlingen drar stora paralleller till exploateringen av den miljön och har stark gröna vågen-anknytning med den ökade medvetenheten om miljön som fanns i början av 70-talet. Filmen är inspelad i trakterna utanför Tomelilla, men vi får också besöka Stockholm och uppbyggnaden av det samtida Sergels torg.

Musik är en stor del av filmen och skriven av Evert Taube. Den numera klassiska "Änglamark" specialskrevs som ledmotiv till filmen.

Klassisk scen ur Äppelkriget

Målgrupp:

Taggar:

den 8 februari 2011