Äntligen sommar

Vad ska du göra i sommar?

Sommartips från oss på biblioteket

Tips från Anna:

Pojken som byggde egna världar av Keith Stuart.

Det här är en mycket fin feelgoodbok om en pappa som försöker förstå sin autistiske son och komma till rätta med sitt liv. Alex behöver reda ut både sitt förhållande till sonen, sitt äktenskap och sitt stora barndomstrauma. Men det är ingen tung läsning, tvärtom. Med äkta brittisk humor och distans levererar Keith Stuart en härlig berättelse om vänskap, kärlek och föräldrarskap. På köpet får man en hel del Minecraft. Perfekt strandläsning!
 
Jag vill även tipsa om stadsteaterns parkteater-program. Jag tänker inte missa Bollywoodoperan! Det låter fantastiskt.
 
Ni har väl inte missat att Järva får sitt eget Almedalen på Spånga IP den 10-18 juni. Alla partiledare kommer dit, även statsministern. Det vill man inte missa. Läs mer här https://www.jarvaveckan.com/

Tips från Kerstin:

En glad nyhet för alla Land of Stories-fans!

 
Efter att ha läst del 4 hoppas man ju på en fortsättning, och den är på G!
Del 5 - An author's odyssey, hoppas vi på att få i mitten av juni, och del 6 - The Worlds collide, ska komma i augusti.
 
I väntan på dem kan man ju alltid läsa tre små "extraböcker" författade av några av "Landets" invånare:
Queen Red Riding Hoods guide to royalty, The Mother Goose diaries och Troll-Bella throws a party!

Jag vill även passa på att tipsa om den här fina försommardikten av Gro Dahle:

Tröstedikt för dikeskanter

Maj, och skorna sticker iväg

med fötterna

och dikena lyser.

Titta på dikeskanterna,

är de inte praktfulla? säger gåsen

och pekar på det torra, bleka gräset

och tussilagon

och svalörten

och vårlöken.

Allting är gult

och backskärvfröet växer sig långt och gängligt

och vitsipporna tar vid efter blåsipporna.

Det är kapplöpning till midsommar

och bofinkarna är totalt desperata

och gräset springer för glatta livet in i sommaren.

Gro Dahle

(Ur diktsamlingen Hoppas, sa gåsen)

Tips från Kristin:

I sommar tänker jag läsa George Sands En vinter på Mallorca. Efter ett försommarbesök i Valldemossa på Mallorca blev jag påmind om boken.

George Sand är pseudonym för Aurore Dudevant. Hon var radikal feminist och verkar varit rena motsatsen till sin sjuke älskare Chopin som hon kom dit med.

På resan hade hon med sig sina tre barn. Vistelsen verkar ha varit innehållsrik på många sätt. Boken lär ha rönt stor uppmärksamhet när den kom.  Det ska bli spännande att läsa boken som finns i en reviderad nyöversättning av Kitty Knös.

Tips från Elin:

Mina bästa sommarboktips är alla Sarah Dessens böcker! Riktigt härliga, tjocka sommarböcker (det är alltid sommar i Dessens böcker) om det komplicerade arbetet med att hitta sig själv - och andra, bakom alla förutfattade meningar, rädslor, sorger, förväntningar och krav. Allt paketerat i strandpromenader, mysiga resturanger, förtjusande partyn, lyxiga villor och mycket romantik! 

Du är aldrig ensam, Allt och lite till, Blunda och hoppa, Du glömde säga hej då, Mitt perfekta liv och Mycket mer än så (läs mitt boktips här) är översatta till svenska och finns att låna på biblioteket. Vi har även Lock & key (Du är aldrig ensam), Just listen och The truth about forever (Mitt perfekta liv) på orginalspråket engelska.

Det har just kommit en alldeles ny bok av Sarah Dessen som heter Once and for All, det kanske får bli min strandläsning i år. Jag önskar att jag hade fått läsa den på stranden i Colby.

Tips från Johanna:

Alldeles strax ska jag gå på semester och jag har precis lastat min tygkasse full med böcker. Några är gamla och några är nya och precis som varje sommar så hoppas jag att hinna beta av så mycket som möjligt från min låååååånga läslista!

Ett rykande färskt exemplar av Flickan på hotellet av Katarina Wennstam landade just på mitt skrivbord, så den bara måste med hem. Detta är den första delen i en tänkt trilogi om sextonåriga Alex Skarp.  En kväll råkar Alex höra något hon inte kan släppa. En ung tjej har hittats död. Vem var tjejen? Tillsammans med sina vänner Charlie och Bianca börjar Alex söka efter svar på nätet och sociala medier och plötsligt kommer kompisarna farligt nära en misstänkt..

En annan författare jag längtat efter att läsa är Joyce Carol Oates och med i tygkassen får även hennes bok Vilda gröna ögon följa. Oates skriver ofta om det amerikanska samhället och dess sociala problem. I Vilda gröna ögon får läsaren följa Franky från den dag hennes värld sätts i gungning, tills det fruktansvärda händer.

Efter de här två böckerna känner jag att jag behöver ta med lite feelgood och vad passar då bättre än en bok av Sarah Dessen? Blunda och hoppa handlar om Remy, som har en ganska kass syn på tillvaron, särskilt när det gäller kärlek. Hon tror på korta förhållande utan någon större känslomässig investering, men så en dag träffar hon Dexter, som vägrar spela efter Remys regler…

Sommarläslistan måste såklart ha med en riktig rysare och det är med stor spänning jag tagit med mig skräckförfattaren Jenny Milewskis Den tusende följaren. Boken handlar om Stella, den populära tjejen som har allt. En dag dyker Nova Star upp, en person som utger sig för att vara Stella på nätet, som stjäl hennes fans och chattar med killar i hennes namn. Tillvaron rasar och polisen kan inte göra något. Till slut tvingas Stella söka svaren i internets mörkaste hörn. Håller tummarna för att den här boken är lagom läskig för ensamma kvällar på landet…

En bok jag tar fram lite då och då är antologin Saker jag hade velat veta när jag var 15 red. Diana Olofsson och Johanna Wester. I den här boken finns texter från flera av min idoler, Bodil Malmsten, Seinabo Sey, Lo Kauppi, Mia Skäringer och Annika Norlin för att nämna några. Idén till samlingen kom under en middag när de som satt runt bordet frågade varandra ”Om du fått syn på dig själv som femtonåring på ett kafé, vad hade du då gått fram och sagt?” I bokens texter finns pepp, igenkänning och en massa stärkande råd inför livets snåriga stigar. Det kanske får bli en text om dagen i sommar?

Sist men inte minst tar jag äntligen mig tid att läsa Sara Stridsbergs Drömfakulteten. Romanen handlar om Amerika, ökendjur, horor och döden och om vem Valerie Solanas kan ha varit. Ska bli mycket spännande!

Jag hoppas verkligen jag hinner med dem alla! Glad sommar! 

  1. Sommarbiblioteket i Rissne

    Skrivet av: Elin Sundström

    Pop-up biblioteket i Rissne är nu stängt för den här gången. Tack för en fin sommar alla ni som besökt oss!

  2. Sommarvärdar 2017

    Skrivet av: Elin Sundström

    Vilka av årets sommarpratare finns på biblioteket? Du hittar listan här!

Här hittar du allt roligt som händer i Sundbyberg under sommarlovet.
Här hittar du allt roligt som händer i Sundbyberg under sommarlovet.

 

Här hittar ni parkteaterns program
Här hittar du parkteaterns program. Fotograf: Klara G

 

Här hittar du Politikerveckan Järva 2017
Här hittar du Politikerveckan Järva 2017

blomma

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 9 juni 2017