Älvor, tankeläsare och ett par andra favoriter

Jag gillar att försvinna in i andra världar och underhållas. Om sedan författaren lycklas koppla samman sin värld med vår på nått sätt blr allt ännu bättre. Här är några av mina favoriter - för tillfället!

Firebrand av Gillian Philip lär vi känna Seth MacGregor som lever under 1500-talets religiösa krig och häxjakter. Själv är han till hälften alv och till hälften häxa villket gör honom till en klar måltavla. Spänning från första sidan!

Graceling av Kristin Cashore är så ny att den i skrivande stund prescis kommit ut på svenska.  Den heter då Tankeläsaren. i den värld som Katsa lever i händer det att vissa barn föds som ”särlingar”. De här speciella barnen har olikfärgade ögon och en speciell gåva. När de föds måste föräldrarna lämna barnen till sin kung. Katsa är en av dem och hennes speciella gåva är att hon är en mycket talangfull mördare och sina uppdrag får hon direkt av kungen - hon dödar alltså på kungens order. 

Game of Thrones av George R.R Martin berättar sagan om Is och Eld. För länge, länge sedan gjorde en övernaturlig händelse så att årstiderna har ändrat form. Sommaren kan vara i decennier och vintern i hela livstider. När berättelsen börjar närmar sig vintern och det för med sig hot från mörka krafter som finns bakom den mur som skyddar Kungarikets norra gräns. Böckerna innehåller ett rikt persongalleri och flera parallella historier. De första böckerna har filmats för tv och har visats i sverige. 

Boken  Över näktergalens golv av Lian Hearn utspelas i en värld som liknar ett medeltida Japan. pojken Takeo är den enda överlevande efter att främlingar har attakerat hans by. En vandrare räddar honom och blir hans lärare i övernaturliga gåvor!

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Lena Petersson den 12 juni 2012