Älskar - hatar

En roman om de stora känslorna kärlek, hat, svartsjuka och vänskap.

Älskar - hatar innehåller bland de bästa sexskildringar jag har läst. Det vill säga när sex är riktigt starkt. När själar och kroppar blir ett. När känslan och allting är gränslöst. Då blir det heller aldrig fel. Hur man än gör. Dessa sexskildringar har ingenting alls att göra med skolans tekniska sexualkunskap. I varje fall inte den som jag utsattes för en gång i tiden. Den hade inte så mycket med verkligheten att göra. Det har istället Älskar - hatar. 

Men romanen är mycket mer än så. Här finns motsatsen. Sex när det är som värst: våld och våldtäkt. Här finns också familjehedern, sanningarna, lögnerna. Samt konsekvenserna av vad man gör och underlåter att göra. Därtill förbjuden kärlek, som inte låter sig stoppas. Passionen som en hejdlös naturkatastrof, som skapar kaos, men som ändå vara det bästa som har hänt. Om det vill sig väl. Det kan också sluta i katastrof. Det gör det här. Men sedan vänder det.

Det här är en Romeo-och-Julia-berättelse, som utspelar sig i dagens engelska klassamhälle. Tonårssyskonen Katryn och Mikey lever tillsammans med sin 8-åriga lillasyster Holly och alkoholiserade mamma i ett fattigt hyreshus. I en stor villa i en annan del av staden bor syskonen Tom och Ellie med sin karriärpappa och hemmafrumamma. Katryn träffar Tom och följer med honom hem på efterfest. Där luras hon till att bli sanslöst berusad varpå hon blir antastad av flera killar och slutligen våldtagen av Tom. 

Katryn gör en polisanmälan, Tom sätts i häkte, men släpps mot borgen i väntan på rättegång. Mikey vill hämnas för att Tom har skadat hans syster. Objuden beger sig Mikey till festen till Toms ära när han släpps ur häktet. Mikey vill få reda på mer om Tom för att kunna nita honom vi bästa tillfälle. På festen träffar han Ellie. Något händer i mötet. Det är svårt att sätta fingret på. Det är inte kärlek vid första ögonkastet. Snarare är det som en tidsinställd bomb, som börjar ticka och ticka allt högre medan tiden rusar, det spirar och bultar på. Och exploderar.

Ellie var den enda i familjen, som var hemma i villan den där ödesdigra natten när Katryn våldtogs av Tom. Hon vill inte tro sin älskade storebror om något sådant. Tom nekar till brott och Eliie säger i polisförhören att hon nästan inget hört, inget sett. Hon förtränger och tycker undan. Det går en tid, men sedan tränger sig sanningen alltmer på och hon klarar inte längre av att hålla tyst. Det måste ut. Men priset är högt. Alltför högt?

Föräldrarna vill rädda sin son undan de hotande åren i ungdomsfängelset. De vill inte veta av någon obehaglig sanning. De blundar hårt och håller för öronen, som barn som ser på skräckfilm. Pappan är mest barnslig. Mamman börjar till slut lyssna och förstå. Även Tom drabbas så sakteliga av sanningslidelse när han börjar inse vad han utsätter sin syster för. Banden är täta mellan Tom och Ellie. Syskonkärlek i vått och torrt är inget som man lätt viftar bort. För vem blir man då? Om inte en Svikare?

Trycket är lika hårt på Mikey. Han får ta hand om Katryn, som vägrar lämna lägenheten där mamman dricker och lilla Holly ska ha rena kläder, mat och komma i tid till skolan. Det tar slut med hans flickvän Sienna. Han får svårt att sköta sitt jobb på puben. Han älskar att laga mat och drömmer om att bli kock på riktigt. Nu städar han, diskar och får lära sig laga mat mellan varven.

Som en bomb slår det ned i Mikeys familj att han har ett förhållande med våldtäktsmannens syster. Så blir även han en Svikare. Det gör inte saken bättre att de är bäste vännen Jacko, som avslöjar sanningen. Älskar - hatar är också en berättelse om vänskap. 

När det är som värst och botten är nådd. Då vänder det. Hur och varför, det får du läsa om själv. Början av boken kunde vara mer fartfylld och koncentrerad. Men strunta i det. Du sugs ändå ganska snabbt in i boken och vill sedan inte lägga ifrån dig den. Förutom spänning får du på kuppen kanske även en förändrad på sex?

Jenny Downham har tidigare gett ut storsäljaren Innan jag dör. Den är lika gripande som Älskar – hatar. Där finns både kärleken och döden, men framför allt handlar det om vad som är viktigt i livet. Läs båda!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Johan Rahm den 26 januari 2012