Älska mig bara mig

För en gångs skull (det är egentligen inte så ovanligt känns bara så på sista tiden) dyker jag ner i verkligheten. Eller inte verkliga verkligheten, men det är i alla fall inte en massa övernaturligheter eller dystopiska framtidsberättelser.

Saga har precis börjat gymnasiet och med det öppnar sig en helt ny värld för henne. Hon blir kompis med Joline som drar med henne på demonstrationer mot rasism och utvisningar av flyktingar. I samband med det lär Saga känna väldigt många människor som ser världen på ett sätt som hon inte är van vid. Hon känner att hon inte passar in, de verkar vara så bildade och medvetna, men hon beundrar deras kamp och försöker lära sig att bli som dem.


En av dessa personer är Lex, vackre underbare Lex med hy som en perfekt mogen persika. Saga blir störtförälskad på studs. Problemet är att Joline varnar för att Lex ”kan vara lite knepig”. Vad lite knepig egentligen betyder är något som gnager Saga. Hon börjar misstänka att han är polyamorös, alltså att han älskar flera personer samtidigt.

Hon är inte helt säker på att hon skulle klara av att leva i en polyamorös relation, men får inget riktigt svar från Lex när hon frågar. Det gör att hon fortsätter att fundera. Skulle hon själv kunna tänka sig att leva så? Vad är det som sätter stopp? Saga har en våldtäkt i bagaget, något som gör henne osäker inför andra killar. Det blir en hel del funderingar på det temat också. Överhuvudtaget blir det mycket tankar om livet. Jag känner igen många av Sagas tankar från när jag själv gick i gymnasiet och började lära känna folk som verkade ha sjuk koll på allt.

Det enda som jag inte gillade var att det slutade väldigt plötsligt, men ibland är det kanske just så det är. Helt plötsligt händer något som vänder upp och ner på allt.

Trots det kan jag verkligen rekommendera boken, den är bra på att väcka många tankar om hur vi egentligen ser på just kärlek och relationer (både till en partner (eller flera), men också till vänner och familjen).


Linnéa på Solna gymnasiums bibliotek

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 2 oktober 2013